14 april 2018, het Kruispunt, Voorschoten

Eten en Drinken

Eten en Drinken

Programma:

programma

Introductie van de dirigent:

“Door alle eeuwen heen hebben componisten teksten over eten en drinken gebruikt voor hun composities. Vanavond brengt het Voorschotens Kamerkoor een kleine bloemlezing van een aantal van deze composities.

De meeste liederen gaan over drinken, met name de wijn is een grote inspiratiebron, maar er zijn ook teksten die het leven van een Cupcake beschrijven of over het gezamenlijk aanzitten bij een banket met alle ongemakken die erbij horen.

Het aandeel van Nederlandse en Vlaamse componisten is groot, naast werken van mijn hand zijn er ook werken van Willy Soenen, Hendrik Andriessen en Oscar van Hemel. Vorig jaar is herdacht dat Oscar van Hemel 125 jaar geleden werd geboren. Zijn muziek is afgelopen jaar wat breder in de belangstelling geweest. Als toetje van dit herdenkingsjaar staat zijn drinklied op het programma met een ludieke tekst die refereert aan Noach. Het idioom van de muziek is verwijd tonaal en werkt (net als de tekst) vervreemdend en toch ook weer vertrouwd.

Bij de titel Koffie Cantate komt meteen de associatie boven met de cantate ‘Schweigt stille, plaudert nicht’ van Johann Sebastian Bach. Dit is niet zo vreemd, in principe is het verhaal van de Bach cantate herschreven in een hedendaags Nederlands jasje. In de muziek is qua idioom een knipoog gemaakt naar de grote meester maar ook naar kenmerken van de koffiereclame.

Al met al is het een programma dat goed voedt en ook licht verteerbaar is.”

Nico Philipp Hovius